Intervisie

 

Wat is intervisie

 

Intervisie is een vorm van collegiale ondersteuning met betrekking tot werksituaties binnen het werkveld. Dit betekend dat er onderling wordt geadviseerd bij werksituaties of –problemen. Het bevordert het actief functioneren in een leergroep van gelijke collega’s. Intervisie wordt gedaan binnen een gezamenlijk vastgestelde structuur. Het doel is tot inzichten te willen komen en oplossingen nastreven. Uiteindelijk levert dit teams op die zelfsturend en reflecterend naar het eigen leerproces kijken.

 

Uitgangspunten van intervisie

 

De training is op basis van gelijkwaardigheid en veiligheid. Hierbij ligt het accent op het eigen maken van de intervisiemethode en ontwikkelen van het inzichtelijke en probleemoplossende vermogen van de deelnemers. Wat je doet bij intervisie is op collegiale basis professioneel helpen om tot inzichten te komen, gericht op nieuwe perspectieven en het versterken van het lerende vermogen van de deelnemers. Het intervisieproces verloopt resultaatgericht én er wordt rekening gehouden met de persoonlijke ontwikkeling van iedere deelnemer.

 

Leren van elkaar in vertrouwen en met respect

 

Hiermee wordt bedoeld dat er in een groep collega's, met een vergelijkbare werksituatie of achtergrond, een leerproces ontstaat zonder dat er sprake is van hiërarchie. Dit leerproces is een belangrijk uitgangspunt binnen een intervisiegroep. Het leren van elkaar sterke en zwakke momenten staat hierbij centraal. Het vertrouwen en respect naar elkaar in een intervisiegroep is gewaarborgd, de besproken persoonlijke informatie blijft namelijk binnen de intervisiegroep.

 

Het persoonlijke leerproces

 

De mate waarin deelnemers tijdens een intervisiebijeenkomst hun eigen leerproces doorlopen én de lesstof tot zich nemen, is zeer verschillend. Het persoonlijke leerproces wordt mede bepaald door zijn of haar werkervaring, de vertrouwdheid naar de ander en de bereidheid zichzelf kwetsbaar op te stellen. Daarnaast heeft iedere deelnemer zijn / haar persoonlijke leerstijl. Dit alles krijgt binnen het intervisieproces de juiste aandacht van de procesbegeleider.

 

Doel van de proces begeleiding

 

 Om dit goed te laten verlopen is juiste proces begeleiding essentieel. Hierbij is het van belang dat de passende methodiek wordt gekozen en deze ook gebvolgt wordt.De procesbegeleiding is er op gericht om zich zelf overbodig te maken. Dat wil zeggen dat na een aantal malen aanwezig te zijn geweest (meestal 3) is het team instaat om zelf uit het team per bijeenkomst een proces begeleider aan te wijzen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb